miércoles, 7 de septiembre de 2011

Devin Townsend Project - Deconstruction (2011)


DEVIN TOWNSEND PROJECT : “DECONSTRUCTION” (2011)

Discogràfica: InsideOut Music

Temes:
1. Praise the Lowered (6:02)
2. Stand (9:36)
3. Juular (3:46)
4. Planet of the Apes (10:59)
5. Sumeria (6:37)
6. The Mighty Masturbator (16:28)
7. Pandemic (3:29)
8. Deconstruction (9:27)
9. Poltergeist (4:25)

Músics:
- Devin Townsend / vocals, guitars, bass, keyboards, programming
- Ryan Van Poederooyen / drums
- Dirk Verbeuren / drums
- Mikael Åkerfeldt / vocals (Stand)
- Ihsahn / vocals (Juular)
- Tommy Giles Rogers / vocals (Planet of the Apes)
- Joe Duplantier / vocals (Sumeria)
- Paul Masvidal / vocals (Sumeria)
- Greg Puciato / vocals (The Mighty Masturbator)
- Floor Jansen / vocals (Pandemic)
- Oderus Urungus / vocals (Deconstruction)
- Fredrik Thordendal / guitar (Deconstruction)

No hi ha dubte que aquesta sèrie limitada d’àlbums del projecte de Devin Townsend està resultant d’allò més profitós. Recordem que es tracta d’una sèrie de quatre treballs on ens mostra quatre de les diferents facetes o estils que li agraden i domina.

Si “Ki” s’ocupava de la cara més introspectiva i malenconiosa i “Addicted” suposava el Devin Townsend més melòdic, rítmic i roquer, aquesta tercera entrega, titulada “Deconstruction”, ens mostra la seva cara més extrema i esquizofrènica.

Diguem que estem davant la branca del projecte que més s’apropa al seu altre grup Strapping Young Lad, tot i que en aquest cas potser no tan centrat en el metall extrem i sí amb un major component avant-garde.

La qüestió és que el títol de l’àlbum no pot ser més encertat davant d’un treball que comença mantenint un ordre estructural intel•ligible i mica en mica es va transformant en una bogeria sonora difícilment descriptible. Diguem que després d’uns “plàcids” temes de metall atmosfèric i èpic, magnífics tots ells, les lleis de la física comencen a trontollar amb “Planet of the Apes” i aparentment arriben al punt culminant amb els 16 minuts de “The Mighty Masturbator”. Una peça increïble, un aparent sense sentit en continua progressió, en què entre altres coses s’inclou òpera i un fragment trance.

Però quan pensàvem que la cosa no podia anar més enllà, l’obra culmina amb el Devin Townsend més desbocat amb tres temes plens d’excessos, violents, anàrquics, en els que en ocasions sembla inventar-se el zeuhl-metal, amb ritmes que semblen robats al propi Christian Vander. Bestial.

El concepte de l’àlbum, delirant com és habitual. Un home vegetarià viatja a l’infern on el diable li promet els secrets de l’univers i li acaba presentant una hamburguesa amb formatge. Al no poder menjar-se l’hamburguesa, es converteix en un viatge sense sentit.

Menció apart la llista de col•laboradors de luxe, entre ells Ihsahn, Paul Masvidal i un Mikael Akerfeldt que ens delecta potser amb els seus darrers grunys en estudi.

En resum, una altra genialitat d’aquest excèntric home, pel que sembla que la seva capacitat creativa i de sorprendre’ns no té límits.

Valoració: 8.5/10

Ferran Lizana (rockomic@gmail.com)

Agost 2011

No hay comentarios:

Publicar un comentario