lunes, 10 de octubre de 2011

Haken - Visions (2011)


HAKEN : “VISIONS” (2011)

Discogràfica: Sensory

Temes:
1. Premonition (4:10)
2. Nocturnal Conspiracy (13:08)
3. Insomnia (6:06)
4. The Mind's Eye (4:05)
5. Portals (5:27)
6. Shapeshifter (8:08)
7. Deathless (8:04)
8. Visions (22:25)

Músics:
- Ross Jennings / vocals
- Charles Griffiths / guitars
- Raymond Hearne / drums
- Richard Henshall / keyboard and guitar
- Thomas MacLean / bass
- Diego Tejeida / keyboards

Un any després de convertir-se en la gran revelació de l’escena progressiva amb el seu primer àlbum “Aquarius”, els anglesos Haken tornen amb nou àlbum que amenaça tornar a agitar l’escena aquest 2011.

“Visions” és la millor continuació possible al primer àlbum. Un treball no especialment diferent a aquell, segurament amb menor factor sorpresa, però en alguns aspectes inclús el supera. Comptant en aquesta ocasió amb unes composicions més treballades, més madures i fent gala d’una major elegància i classe en l’execució.

No es pot dir que Haken facin res especialment nou, les influències de Dream Theater per exemple, es fan notar. Però els anglesos tenen una especial habilitat de jugar amb les seves influències com pocs i dotar-les de forta personalitat. A diferència del que fan actualment els seus mestres, Haken saben com tocar la fibra sensible de l’espectador, especialment de l’habitual aficionat als sons progressius. Tenen una sensibilitat especial per crear melodies, ambients èpics, viatges emocionants. Per construir alguns dels desenvolupaments instrumentals més vibrants del prog actual i per intercalar passatges de diferents estils amb una classe que pocs poden presumir actualment.

Les comparacions amb Dream Theater, Shadow Gallery, Pain of Salvation, Spock’s Beard i grups similars es queda curta. Aquí també hi juguen papers molt importants el progressiu dels 70, el pomp-rock, l’AOR. Grups com Kansas, Ambrosia, IQ, Marillion, Genesis, Yes, Journey, Styx, personalment em vénen a la memòria escoltant les peces que configuren aquest treball.

Temes tan ben construïts com “Nocturnal Conspiracy” o “Insomnia” plens de canvis i progressions formidables, acaben resultant molt addictius. Sense oblidar els 22 minuts de “Visions” que tanca l’àlbum de manera majestuosa, tot i que condensant el tema en 15 minuts segurament hauria destacat per sobre de tots. O encara millors els tres temes formant una unitat, “The Mind’s Eye”, “Portals” i “Shapeshifter” confeccionats a mode de suite en tres parts, pura màgia per a qualsevol seguidor del gènere.

Una banda que domina el llenguatge progressiu a la perfecció i que sap com captivar l’oient amb composicions que esdevenen capses de sorpreses. Perquè per molt que alguns parlin de prog-metal Haken són en essència una banda prog-rock. Juntament amb Leprous, el nou grup més destacable dels darrers anys en el seu estil. És hora de gaudir-los.

Valoració: 8,5/10

Ferran Lizana (rockomic@gmail.com)

Octubre 2011

2 comentarios:

  1. Si senyor, i ull que a mi em recorden més a la vessant Kansas/Styx que no pas al prog.metal (que també). I Leporous m'agraden encara més!

    ResponderEliminar
  2. Sí, però resulta curiós com debem ser els únics habitants del planeta que ho veiem així. No he vist cap crítica on es faci esment a la relació amb Kansas, Styx, Journey, i similars.

    ResponderEliminar